Украйна ще получи от Нидерландия и Дания самолети F-16, които са модернизирани

...
Украйна ще получи от Нидерландия и Дания самолети F-16, които са модернизирани
Коментари Харесай

Украйна ще получи F-16, които са модернизирани в средата на 90-те

Украйна ще получи от Нидерландия и Дания самолети F-16, които са модернизирани от средата на 90-те доникъде на 2000-те години, написа  Defense Express.

Нидерландия и Дания публично оповестиха, че ще подсилят защитата на Украйна с изтребители F-16, което значи повече от забележителен запас за прекачване на тези изтребители. Това е до 42 единици F-16 в Нидерландия и към този момент оповестената численост от 19 изтребителя от Дания от общия й самолетен парк от 44 единици.

Но би трябвало да се посочи, че оптималният брой самолети, трансферирани в Украйна, не е въпрос на политическо решение, а на положението на самолетите. Защото даже образецът с Дания демонстрира, че единствено 30 от 44 изтребителя са в летателно положение. И повода за това е, че тези самолети не са нови.

Когато са създадени F-16, които ще получи Украйна

Производството на самолети за европейските оператори на F-16 е почнало в края на 70-те години на 20 век в Нидерландия и Белгия във фабриките Fokker и SABCA, където се създават доникъде на 90-те години. Първият F-16 за нидерландските Военновъздушни сили е създаден през 1979 година, а последният – през февруари 1992 година

Общо странат е разполагала с мощен самолетен флот от 213 самолета, само че след края на Студената война Нидерландия стартира интензивно да го понижава. Някои самолети са отчислени, а други са предадени на Йордания и Чили. Следователно сега Нидерландия разполага с 42 самолета F-16, които може да са от последните индустриални партиди.

Дания стартира да получава F-16 през януари 1980 г. Първоначално страната е поръчала 58 самолета, а в средата на 80-те години - още 12, които да заменят най-износените самолети от първата партида. Тази поръчка е изпълнена почти в края на 80-те години на 20 век.

В същото време Дания не продава своите изтребители, а просто ги извежда от употреба, защото ресурсът им е привършен. Дания публично разполага с 44 самолета, само че единствено 30 от тях са в летателно положение.

Предвид това е невероятно да се каже тъкмо какъв брой от тях ще бъдат трансферирани в Украйна. Част от тях могат да се употребяват за образование, а част – за аварийни елементи.

Коя версия на F-16 ще бъде трансферирана в Украйна

Всички F-16 на нидерландските и датските военновъздушни сили са претърпели рационализация от средата на 90-те доникъде на 2000-те години по програмата Mid-Life Update - MLU и също по този начин са постоянно поддържани, с цел да се удължи техният експлоатационен живот.

F-16 MLU се разграничава по това, че радарът е сменен с AN/APG-66(V)2, който има обхват на разкриване на задачата до 110 км. А за потреблението на високоточни оръжия е добавена опция за окачване на контейнери от вида Lantrin или Litening. Обновени са също бордовият компютър, бордовото дисплейно съоръжение, системите за РЕБ (Радиоелектронна борба), навигацията и връзката, полети на ниска надморска височина.

F-16 MLU надалеч не е най-новата версия на F-16V Block 70/72, само че към този момент е пълностоен многофункционален изтребител, който може да извършва редица задания. Важно е, че ще води въздушен пердах на разстояние над 100 км и ще употребява необятен набор от високоточни оръжия.

В същото време не би трябвало да се изключва сюжетът, при който някои изтребители могат да бъдат подложени на някои спомагателни модернизации, изключително като се имат поради техните графици за трансфер, които ще бъдат разсрочени във времето. Например, съгласно ръководителя на датското държавно управление Мете Фредериксен, шест самолета ще бъдат подготвени за предаване до края на 2023 година, осем през 2024 година и пет през 2025 година

Колко дълго могат да летят употребявани F-16?

F-16 се е потвърдил като повече от издръжлива машина, която, с помощта на създадените стратегии за рационализация и удължение на експлоатационния живот, ще бъде в употреба дълго време.

Що се отнася до трансферираните в Украйна, най-хубавият образец за Украйна е Румъния, която също оперира използвани F-16. Нещо повече, използваните норвежки самолети са създадени в едни и същи фабрики в Европа едновременно и са претърпели същите надстройки, като нидерландските и датските. 

Военновъздушни сили на Румъния възнамеряват да експлоатират F-16 доникъде на 2030 година за сметка на осъществяването на всички планувани поправки. В същото време румънското държавно управление към този момент работи по въпроса за тяхната замяна с F-35.

В същото време употребата на самолетите в изискванията на война " изгаря " ресурса на машините доста по-бързо. И това също би трябвало да се вземе поради при оценката на крайния експлоатационен живот на самолетите. Но по този начин или другояче въпросът за " бореца за Победа “ във въоръжените сили (на Украйна) към този момент е решен, пише Defense Express.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР